Tienhoven – De rivierkreeft is een Rupsje Nooitgenoeg. Paringsdrift, graafdrang en onstilbare honger kenmerken de uitheemse diertjes. Hun gulzigheid vormt een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit. Rivierkreeften eten waterdieren en insecten. Ook verknippen ze planten die voor leefgebied voor dieren en helder water zorgen. Om de opmars een halt toe te roepen wordt de Molenpolder bij Tienhoven het decor van een nieuw experiment: de natuur zelf is nu aan zet.
In opdracht van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht worden waterplanten teruggebracht en natuurlijke ‘vijanden’ van de rivierkreeft ingezet: fuuten, reigers, meervallen, palingen en mosselen. “Het is een robuuste ecologische aanpak, waarvoor nu een aanbesteding loopt. Mogelijk beginnen we in het voorjaar, maar misschien eerder. Dat weten we nog niet”, zegt ecoloog Winnie Rip.
“Dit is een ultieme poging. Het is echt een serieus probleem”, licht Jouke Kampen van onderzoeksbureau ATKB toe. Hij was de afgelopen jaren betrokken bij een nieuwe vangstmethode in Molenpolder, met onder meer een enorme tunnelkorf, ‘de kreeftencollector’.De honderden kilo’s rivierkreeft die wekelijks uit de Molenpolder werden gehaald, werden gesorteerd, bewaard in bakken en door een bedrijf (CrawFish Farm Holland) gekookt en naar Marokko gebracht om gepeld te worden. Er werd niks aan verdiend, want het vangen is nog steeds veel duurder dan de opbrengst op de markt. Niet erg, benadrukt het waterschap, het gaat om het herstellen van de natuur.Het vangen is nu even gepauzeerd. De biodiversiteit in de Molenpolder is licht verbeterd en het is goed nieuws dat de rivierkreeftjes wat kleiner zijn dan voorheen, maar vangen alleen is voor de lange termijn niet de oplossing. “We beraden ons nu even en gaan in december weer verder.”
De rivierkreeftjes hebben het fijn in het waterrijke Nederland met zijn veengebieden. Maar het water in de Vechtplassen is niet schoon genoeg volgens de Europese regels voor schoon water. Daarom neemt het waterschap maatregelen. “We verminderen bijvoorbeeld het aantal fosfaten. Hierdoor wordt het water helderder want er groeien minder algen. Zo krijgen waterplanten meer kans. Wanneer er te veel fosfaat in het water zit is er ook meer voedsel voor de kreeften. Daarnaast staat de kreeft het herstel van planten en dieren in de plassen in de weg, omdat ze veel waterplanten opeten. “Er zijn inmiddels miljoenen rivierkreeften in Nederland. In de Molenpolder leven twee verschillende soorten: de rode Amerikaanse en de geknobbelde. Vooral de rode richt veel schade aan door het graven van holletjes en gangenstelsels. De kreeften eten alles op en een kleintje maken is een fluitje van een cent voor ze. Het gevolg: geen waterplanten, troebel water, geen kikkers of salamanders en minder insecten zoals libellen. De diertjes zijn geen makkelijke prooi voor vogels en roofvissen. Ook is er genoeg voedsel voor ze. Hierdoor groeit het aantal snel. Dat de rivierkreeft helemaal weggaat is een utopie. Het vangen is een gevecht tegen de bierkaai. “We kunnen en hoeven ze ook niet allemaal te vangen. Zolang de hoeveelheid kreeften maar niet het herstel van de natuur in de weg zit”, legt het waterschap uit.
BRON: RTV Utrecht